Estetica dentara si protetica

Cu ce se ocupa estetica dentara?


In cadrul tratamentelor de ortodontie, estetica dentara insumeaza toate acele terapii al caror scop final este albirea dentara. Aparte faptul ca ortodontia estetica acorda o atentie deosebita si recuperarii functionalitatii aparatului maxilo-facial, se ocupa si de ingrijirea aspectului estetic al acestuia. Toata lumea este de acord ca o dantura alba, perfect aliniata este sinonimul ingrijirii personale. Se poate intampla insa ca dintii sanatosi sa nu fie si frumosi, sau cel putin sa nu corespunda regulilor dictate de societatea actuala. Prin urmare, in ultimii ani, in stomatologie au fost inaugurate si practici ce nu se ocupa doar de sanatatea danturii, ci si de aspectul sau estetic.

Coroane sau punți dentare

Coroanele dentare sunt restaurări protetice care protejează, oferă funcționalitate și estetică unui dinte ce a trecut printr-un tratament dentar. În plus, coroana dentară va crește rezistența dintelui și îl protejeză de alte afecțiuni dentare.

Fatete de ceramica

Fatetele de ceramica nu sunt altceva decat niste invelisuri subtiri din portelan, pe care medicul specialist le lipeste pe suprafata externa a dintilor frontali. Se recomanda aplicarea lor in cazul dintilor rupti, tociti, cu malformatii, patati sau pozitionati necorespunzator pe arcada superioara si / sau inferioara.

Fatetele dentare se pot indica in mai multe situatii :

  • Pete inestetice pe suprafata exterioara a unui dinte sau schimbari de culoare (de exemplu, dinti ingalbeniti) care nu se pot trata prin albire.
  • Mici defecte de smalt pe suprafata unui dinte
  • Abrazia prematura a dintilor
  • Dinti care au fost scurtati datorita unui proces de uzura
  • Aparitia de spatii dizgratioase intre dinti datorita retragerii papilei dentare
  • Fatetele pot fi folosite pentru a inchide spatii inestetice formate intre dinti
  • Fatetele pot fi indicate si in cazul unor inghesuiri sau incalecari pentru a da intregii arcade un aspect simetric si uniform.

Incrustatii ceramica

"Inlay" si "onlay" in ceramica, adica incrustatii in ceramica, sunt considerate poate cele mai nimerite solutii din punct de vedere estetic, pentru corectarea si albirea dentara. Spre deosebire de obturatiile obisnuite, incrustatiile sunt mai intai prelucrate in laborator, dupa care urmeaza sa fie aplicate direct pe dintii pacientilor, pentru un rezultat final perfect.

Incrustatii compozit

Incrustatiile in compozit, realizate in laborator, pe baza amprentelor dentare, reprezinta o alternativa interesanta in campul ortodontiei estetice. Utilizate in locul incrustatiilor din ceramica, se recomanda pentru reconstructiile de dimensiuni mai ample, de exemplu in cazul molarilor si al premolarilor.

Albire dentara

Prin tratamentele de albire dentara, pacientii nostri reusesc sa-si recapete albul natural al dintilor. Aceasta metoda prevede utilizarea de catre medicul dentist al unor geluri cu efect de albire, care in contact cu suprafatele dentare, elibereaza particulele de oxigen. In consecinta oxidarii substantelor pigmentare, acestea sunt eliminate.

Remodelare estetica

Estetica dentara se ocupa pe langa remodelarea danturii, si de remodelarea estetica a gingiilor. Interventia de plastica gingivala se practica in cazul in care gingiile acopera o buna parte din coroana dentara (hiperplazie gingivala). Scopul remodelarii estetice a gingiilor consta in inlaturarea tesutului in exces si redimensionarea proportiilor corecte dentare.

Pentru mai multe informatii despre serviciile noastre dentare sau pentru a rezerva o programare, va rugam, contactati-ne