Endodontie

Ce este endodontia?


Endodontia este o specialitate a medicinei dentare care se ocupa cu tratamentul pulpei dentare.

Pulpa dentara sau continutul camerei pulpare este reprezentata de tesuturile moi din interiorul dintelui (artere, vene, terminatii nervoase si tesut conjunctiv). Tesutul nervos din interiorul dintelui nu este de o importanta vitala pentru sanatatea, longevitatea si functionalitatea dintelui. Functia sa principala este aceea senzoriala.

Absenta nervului din interiorul dintelui nu va afecta functionalitatea dintelui respectiv pe arcada, el putand fi foarte bine tratat odontal (prin obturatii) sau protetic.

Cum decurge tratamentul endodontic propriul-zis in cabinetul nostru

endodontie

Dintele prezinta in interiorul canalelor radiculare un tesut vascular si nervos(nervul), care asigura aportul de substante nutritive. Atunci cand are loc inflamarea sau infectarea acestui tesut, este necesara indepartarea lui.

Tratamentul de canal consta in eliminarea nervului din canalele radacinilor, urmat de obturarea (umplerea) acestora cu materiale speciale, care asigura sigilarea si impiedica infectia.
Cu ajutorul instrumentarului modern se realizeaza o largire mai accentuata a canalului si o curatare net superioara, iar cu noile materiale de sigilare se obtine o obturatie de canal perfect etansa.

Lungimea canalului radicular este acum masurata electronic, astfel ca vom stii exact pana unde ajunge obturatia de canal.

De ce am nevoie de tratament de canal?

In cele mai multe cazuri tratamentul endodontic este necesar ca urmare a trei mari motive:

  • infectarea pulpei dentare prin caria dentara, ea penetrand tesuturile dure dentare pana in apropierea camerei pulpare.
  • traumatismul dentar: fractura dentara, lucrari protetice sau odontale necorespunzatoare.
  • din motive terapeutice: de multe ori datorita migrarilor dentare, pentru a folosi dintii respectivi ca stalpi intr-o lucrare protetica este nevoie de o slefuire intempestiva a tesuturilor dentare, slefuire care duce la deschiderea camerei pulpare si implicit la tratamentul endodontic.
Pentru mai multe informatii despre serviciile noastre dentare sau pentru a rezerva o programare, va rugam, contactati-ne